Energie-onafhankelijk worden met groene energie
Voorzien in je eigen energie is in opmars. De forse prijsstijgingen van elektriciteit en gas afgelopen winter wezen er nog maar eens op: (deels) onafhankelijk van het elektriciteitsnet je eigen energie opwekken, levert ook financieel voordeel op. Bovendien maken groene energiesystemen het makkelijker om op een duurzame manier van het net los te koppelen of om er minder op te moeten terugvallen. Maar hoe zit dat exact? Waarmee moet u rekening houden als u zelf stroom wil opwekken? En hoe haalt u het meeste uit uw energietechnologieën?
Hoe kan ik zelf energie opwekken?
De eerste stap om op energiekosten te besparen – nog voor u aan de installatie van groene energiesystemen begint, is om alvast optimaal gebruik te maken van de stroom die u verbruikt. Zorg er daarom eerst voor dat uw woning voldoende geïsoleerd is en kies voor LED- in plaats van gloeilampen. Houd bij aankoop van toestellen ook rekening met het verbruik ervan. Via het energielabel komt u er makkelijk achter hoe zuinig of energievretend de keukenrobot, stofzuiger of staanlamp die u op het oog heeft echt is.
Eens dat in orde is, kan u uw energiegebruik verder optimaliseren door te investeren in energiesystemen die zichzelf snel terugverdienen. Idealiter vullen verschillende technologieën elkaar daarbij aan in een totaalconcept voor het beste rendement.
Zo kan u met zonnepanelen zelf groene stroom opwekken, maar verbruikt u daar gemiddeld zelf slechts 30% van. De overige energie die u opwekt, wordt teruggeleverd aan het distributienet. Daarvoor ontvangt u een vergoeding, maar die is niet even hoog als de prijs waartegen u ‘s avonds – wanneer uw zonnepanelen niets opleveren – extra elektriciteit van het net moet aankopen om bijvoorbeeld te kunnen koken. Door een thuisbatterij kan u de stroom die uw zonnepanelen genereren daarentegen tijdelijk opslaan en het eigenverbruik van de opgewekte energie verhogen tot zeker 60%. Door combinatie met slimme systemen (zie verder) kan u uw energieverbruik nog verder optimaliseren en dus meer besparen.
Waarop moet ik letten bij zo’n totaalconcept?
Het belangrijkste is dat alle systemen goed zijn afgestemd op elkaar én op uw verbruik. Zo heeft het geen zin meer zonnepanelen te leggen dan nodig is. Ook bij thuisbatterijen wordt de opslagcapaciteit bepaald op basis van de stroom die u verbruikt. Een omvormer moet de twee systemen met elkaar kunnen verbinden.
Hoe haal ik het meeste voordeel uit mijn eigen energievoorziening?
Hierboven vermeldden we al dat slimme toestellen het energieverbruik nog verder naar omlaag kunnen halen. Vooral wanneer het gaat over piekverbruik bewijzen vele groene-energiesystemen hun meerwaarde.
Capaciteitstarief anno 2023 verlagen met thuisbatterij
Dankzij een thuisbatterij vermijdt u al elektriciteit van het net te moeten halen op piekmomenten. Omdat sinds dit jaar het capaciteitstarief – een onderdeeltje van uw energiefactuur – ook berekend wordt op basis van uw piekverbruik is dat erg voordelig. De thuisbatterij slaat een teveel aan energie dat door uw zonnepaneleninstallatie gegenereerd wordt op zodat u de energie kan gebruiken wanneer het donker of bewolkt is. Zo hoeft u op piekmomenten geen elektriciteit van het net aan te kopen.
Slimme laadpaal verdeelt energieverbruik
Een extra troef – indien u met een elektrische wagen rijdt – is de installatie van een slimme laadpaal. Die monitort uw energieverbruik en zorgt ervoor dat de batterij van uw elektrische wagen oplaadt wanneer andere toestellen bijna niets verbruiken. Draait bijvoorbeeld de wasmachine en staat de oven op, dan verlaagt de slimme laadpaal de hoeveelheid energie die aan het opladen wordt besteed. Bovendien kan de batterij van uw elektrische auto ook ingeschakeld worden als batterijopslag indien u beschikt over een bidirectionele laadpaal.
Hoe begin ik aan energie-onafhankelijkheid?
Kortom levert de investering in op elkaar afgestemde systemen snel resultaat op. Bovendien kan de plaatsing van zonnepanelen, een thuisbatterij en laadpaal erg snel verlopen. Na een adviesgesprek en het uiteindelijke doorhakken van de knoop bedraagt de levertermijn bij Limsolar slechts 4 tot 8 weken. De installatie zelf van zonnepanelen, een thuisbatterij en laadpaal kan snel en eenvoudig: op twee dagen bent u al onafhankelijker van het net.
Bovendien kan u nog verder verduurzamen door bijvoorbeeld de plaatsing van airconditioning, waarmee u ruimtes gericht kan verwarmen of verkoelen. De plaatsing van zo’n installatie is heel wat minder ingrijpend dan die van een warmtepomp en dus een goede oplossing voor wie geen grote werken wil (laten) uitvoeren.
Benieuwd hoe energie-onafhankelijkheid er voor u kan uitzien? Aarzel niet om onze energiefixers te contacteren voor vrijblijvende informatie en advies op maat.